Zmeny v novele zákona o DPH majú byť v prospech podnikateľov

17.06.2014 Bratislava

Bratislava 17. júna (TASR) – Novela zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH), o ktorej bude parlament rokovať už na najbližšej schôdzi (24.6.), má priniesť viaceré zmeny v prospech podnikateľov. Vyplýva to z pozmeňujúcich návrhov k novele, ktoré na dnešnom Výbore Národnej rady (NR) pre financie a rozpočet predložil poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Ako vyplýva z návrhu, skrátiť sa má lehota na registráciu zdaniteľnej osoby za platiteľa dane z 30 dní na 21. Ako priblížil Kamenický, cieľom tohto návrhu je zlepšiť podnikateľské prostredie v súlade so zámerom vlády Slovenskej republiky.

Vládny poslanec taktiež navrhuje odstrániť neprimeranú tvrdosť uplatňovania striktnej sankcie voči podnikateľom vo výške 1,3 % z dôvodu skoršieho uplatnenia nároku na vrátenie nadmerného odpočtu. Ako totiž zdôvodnil, k neprimeranej tvrdosti ustanovenia dochádzalo najmä v prípade, ak sa po uplatnení nadmerného odpočtu v skrátenej lehote zistilo, že platiteľ dane má nedoplatok napríklad na zdravotnom poistení, avšak je v zanedbateľnej výške. Po novom by tak mal daňový úrad možnosť zohľadniť mieru porušenia zákona a uložiť pokutu aj nižšiu ako 1,3 % zo sumy vráteného nadmerného odpočtu.

Novinkou je aj online napojenie elektronických registračných pokladníc na systém finančnej správy. Ďalšie podmienky takéhoto pripojenia budú podľa pozmeňovacieho návrhu ustanovené vyhláškou, ktorú vydá Ministerstvo financií (MF) SR. "S prihliadnutím na to, že v budúcnosti sa plánuje uskutočniť online pripojenie pokladníc, navrhuje sa, aby od 1. januára 2015 výrobcovia a dovozcovia a distribútori registračných pokladníc, uvádzali na trh už len také, ktoré takéto pripojenie zabezpečia," uvádza sa v pozmeňovacom návrhu. Zámerom tohto riešenia je, aby sa podnikatelia takýmito registračnými pokladnicami postupne vybavili, čím sa má predísť ich nárazovému obstarávaniu. "Diskutujeme už s výrobcami, aby sa na trhu už neobjavovali pokladnice, ktoré by neboli schopné online komunikovať. Chceme tým dosiahnuť prirodzenú výmenu. Keď sa niekomu vo februári pokazí kasa a ide si kúpiť novú, kúpi si takú, do ktorej si bude môcť vložiť SIM kartu alebo internet," vysvetlil na výbore štátny tajomník MF SR Peter Pellegrini (Smer-SD).

Ako ďalej vyplýva z návrhu, daňový alebo colný úrad pri porušení zákazu predávať tovar alebo poskytovať službu na predajnom mieste, by mal mať možnosť podať návrh na zrušenie živnostenského oprávnenia až po označení predajného miesta o tomto zákaze.

Kamenický predložil aj druhý pozmeňovací návrh k novele zákona o DPH, ktorého cieľom je zlepšiť objednávanie kontrolných známok na tabakových výrobkoch a alkohole. "Objednávanie kontrolných známok sa bude vykonávať prostredníctvom informačného systému na odber kontrolných známok. Elektronický systém bude dostupný na webovom sídle pre každú oprávnenú osobu," píše sa v návrhu.

Spresňuje sa tiež aj výpočet výšky limitu na kontrolné známky, ktoré boli nenávratne zničené v technologickom zariadení slúžiacom na nalepenie známok na spotrebiteľské balenie tabakových výrobkov.
 

Vyberte región